Logg Inn

Alt du trenger å vite om Norskprøven

Alt du trenger å vite om Norskprøven

Skal du ta Norskprøven snart? I dette innlegget får du all informasjonen du trenger for å forberede deg! Vi går gjennom hva Norskprøven er, hvordan den er bygd opp, og gir deg praktiske tips og eksempeloppgaver for å bestå prøven. Til slutt får du også informasjon om hvordan du melder deg på og hva du kan forvente av resultatene.

Hva er Norskprøven?

Norskprøven er en offisiell prøve som dokumenterer norskkunnskaper.

Offisielle språkprøver er vanligvis brukt som bevis på språknivå i søknader, arbeidslivet og høyere utdanning. Når man søker om permanent oppholdstillatelse eller statsborgerskap så vil det være et krav om dokumenterte norske ferdigheter. For enkelte yrker, som helsepersonell, er det obligatorisk å dokumentere norsk på B2 nivå. Om man ønsker å ta høyere utdanning i Norge kreves det også at man er på B2 nivå og kan bevise det.

Du kan ta Norskprøven på alle språknivåer:

Har du tatt en offisiell språkprøve før?

Her er noen eksempler av offisielle språkprøver for andre språk:

Forskjellen på Norskprøven og Samfunnskunnskapsprøven

Norskprøven er ikke det samme som samfunnskunnskapsprøven og statsborgerprøven. På samfunnskunnskapsprøven får man spørsmål om blant annet norske lover og regler, det norske utdanningssystemet, arbeidslivet i Norge, helsesystemet eller familie og hverdagsliv. 

Mens samfunnskunnskapsprøven og statsborgerprøven tester kunnskaper om det norske samfunnet, så tester Norskprøven dine kunnskaper om det norske språket.

Hvordan er Norskprøven strukturert?

Det er fire delprøver på Norskprøven:

  • Leseprøve
  • Lytteprøve
  • Skriveprøve
  • Muntlig prøve

Kandidater kan melde seg på enten alle eller noen av delprøvene.

For eksempel kan en kandidat registrere seg på B1-B2 muntlig og A2-B1 skriftlig i samme prøverunde. Man kan også ta bare muntlig prøve i en runde, og så skriveprøve på et senere tidspunkt.

Har du spørsmål om C1 prøven?

Norskprøven C1 er helt separert fra andre norskprøver og har et annerledes konsept. Du kan finne detaljert informasjon om hvordan C1 prøven er strukturert her:

Norskprøven C1 – høyere utdanning | HK-dir (hkdir.no)

Nå skal vi beskrive alle delprøvene på nivåene fra A1 til B2 litt nærmere. 

Leseprøve

Varighet: inntil 75 minutter

Her får du ulike oppgaver som tester din leseforståelse. Du styrer tidsbruk per oppgave selv og kan gå tilbake til tidligere oppgaver.

Adaptiv struktur

Leseprøven begynner med forprøve på A2 nivå, og avhengig av resultat på A2-forprøven, får man neste forprøve på enten A2 eller B1 nivå. Jo flere riktige svar, jo flere og vanskeligere oppgaver får kandidaten.

Basert på samlet resultat fra de første delprøvene, får kandidaten da hovedprøve på enten A1-A2, A2-B1 eller B1-B2 nivå. Man kan ha en del feil både i forprøvene og hovedprøven, men allikevel oppnå et høyt nivå.

Eksempler av oppgaver (leseprøven)

  • Klikk på riktig bilde
  • Flervalgsoppgaver
  • Finn synonym i teksten
  • Flytt avsnitt i riktig rekkefølge
  • Lang tekst med spørsmål til teksten
  • Lukeoppgave (tekst med ord som mangler).

Lytteprøve

Varighet: mellom 30 og 60 minutter

Her er det forskjellige lytteoppgaver som tester hvor godt kandidaten forstår norsk i audio format. Lytteoppgavene går av seg selv eller automatisk, og kandidat kan ikke gå tilbake til en tidligere oppgave.

Adaptiv struktur

Lytteprøve har samme adaptiv struktur som leseprøve: resultatet fra forprøvene tar kandidaten videre til hovedprøve.

Eksempler av oppgaver (lytteprøven)

  • Klikk på riktig bilde / klikk i bildet
  • Flervalgsoppgaver
  • Plasser bilde i riktig rekkefølge
  • Talemål/ dialekter (kun på B2-nivå)*

* Talemål/dialekter som man kan høre på lytteprøven er øst- og vestnorsk, men dette er bare på B2-nivå. I denne oppgaven skal man høre på fire personer og svare på hvem de er, og hva de uttrykker.

Skriveprøve

Varighet: A1-A2 og A2-B1: 90 minutter, B1-B2: 2 timer

Skriveprøven tas på en datamaskin, og det er ikke lov å bruke ordbok eller hjelpemidler. Du må svare på alle oppgaver for å få et resultat, og det er viktig at du svarer på det oppgavene spør om.

Om man ikke har svart på alle oppgavene, eller misforstod hva en oppgave spurte om, så kan man få «ikke nok grunnlag for vurdering» på prøvebeviset.

Hver besvarelse blir vurdert av to sensorer, en tredje hvis de to første er uenige. Dette er for å sikre at vurderingen er objektiv.

Adaptiv struktur

Denne delprøven er ikke adaptiv, så det er viktig at kandidater velger nivået som passer dem.

Eksempler av oppgaver (skriveprøven)

Forskjell på B1 og B2 (skriveprøven)

Både B1 og B2 er høyere nivåer i norsk. Forskjellen mellom disse er hvor avansert språk man bruker med tanke på tekstoppbygging, argumentasjon, ordforråd og grammatikk. Her er noen forskjeller i vurderingskriteriene: 

Informasjonskilde: Prøve i skriftleg framstilling | HK-dir (hkdir.no)

Skriveprøve på B2 nivå oppleves som vanskelig for mange på grunn av kravene om tekstsammenheng og variasjon i språkbruk.

På vårt forberedelseskurs har vi derfor aktiviteter der vi øver å variere setninger og binde dem sammen på forskjellige måter. Dette er en nyttig kunnskap man kan bruke både i skriftlig og muntlig framstilling.

Som elev vil du også ha fire skriftlige innleveringer hvor din lærer vil vurdere tekstene etter samme vurderingsskjemaet som sensorer på norskprøve bruker.  

Muntlig prøve

Varighet: 20 – 25 minutter

Her testes det hvor godt du snakker norsk. Det sensorer vurderer er: flyt, uttale, ordforråd og grammatikk, altså ikke faktakunnskap (hva eller hvor mye du vet om et tema), kun språklige ferdigheter.

Man tar prøven sammen med en annen kandidat, men bare en oppgave gjøres i par.

Adaptiv struktur

Ved registrering velges nivå, men hvis eksaminator tror at kandidat kan klare et høyere nivå, kan kandidaten få et ekstraspørsmål fra nivået over.

Eksempler av oppgaver (muntlig prøve)

Informasjonskilde: Prøve i munnleg kommunikasjon | HK-dir (hkdir.no)

Den tredje oppgaven på B2 nivå (begrunne synspunkter) med en påstand er kjent for å være litt vanskelig for kandidater. Her er eksempler på hvordan vi øver med argumentasjon på forberedelseskurs: 

Alfaskolen øvelse brukt i B1-B2 Norskprøvekurs | Alfaskolen (alfaskolen.no)

Hvordan registrere for norskprøven og organisering 

Norskprøven arrangeres i kommuner fire ganger i året. Datoer for hver prøverunde, finner man på den offisielle nettsiden til HK-Dir (Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse).

For hver prøverunde er det en påmeldingsperiode (når alle må registrere seg for prøven), og en prøveperiode (når alle tar prøven). Når prøveperioden nærmer seg, vil alle få beskjed om rekkefølgen på delprøvene, dersom de har meldt seg på flere delprøver samtidig.

Resultatet er en vurdering av kandidatens språknivå (fra under A1 til B2). Det er ikke stryk (fail) på norskprøven: hvis en kandidat ikke oppfyller B2-krav, vurderes kandidaten automatisk til å være på B1 nivå. Resultatet får man vanligvis en måned etter prøverunden.

Tips om forberedelse til prøven

Det viktigste er at du eksponerer deg til norsk.

Aviser, podkaster, serier og bøker hjelper mye for å bygge ordforråd. Øv norsk med alle du kan, enten det er kolleger, venner eller fremmede på språkkafeer. Dersom du ønsker en mer strukturert forberedelse, tilbyr vi forberedelseskurs på alle nivåer. Kurset simulerer oppgaver man får på prøven og er rettet mot strategier og utvikling av alle språkferdigheter.  

Lykke til!

Skrevet av Andrijana Pesic, norsklærer hos Alfaskolen.

Tags:
Login