Hva betyr påsken for nordmenn?
Påske er ferietid i Norge. Mange drar på fjellet, noen leser påskekrim eller leter etter påskeegg. Andre slapper av hjemme. Men hva betyr egentlig påsken for nordmenn? Hvorfor feirer vi påske? Hvilke påsketradisjoner har vi i Norge? Følg med videre i denne bloggen for å få svaret på disse spørsmålene og lære om norske påsketradisjoner.
Når er det påske?
Påsken, pinsen og Kristi himmelfart er de eneste høytidene i vesten som bestemmes både ut fra månen og solens bevegelser på himmelen. Første påskedag skal falle på første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Vårjevndøgn er ett av to døgn da dag og natt er like lange, og det er den 20 eller 21. mars. Et halvt år senere er høstjevndøgn. Datoen for første påskedag svinger dermed med fem uker, fra tidligst 22. mars til senest 25. april.
Kristendommens påske
I Norge er påsken en ferietid fordi landet har vært kristent helt siden vikingtiden. Kristendom og vikingtiden er sentrale deler av den norske historien, og ved Alfaskolen lærer alle elever om disse på ulike nivåer. Dette hjelper å gi elevene en dyp forståelse for Norges røtter. Gjennom undervisningen integreres elevene i samfunnet og oppmuntres til å delta aktivt i det norske samfunnslivet.
Påsken er kirkens sentrale hendelse. For Paulus skrev: «Men er ikke Kristus stått opp, da er vårt budskap tomt, og deres tro er også tom.» (første korinterbrev 15,14). For de kristne er påsken en religiøs høytid som markerer Jesu lidelse, død og oppstandelse. Den starter med palmesøndagen, dagen da Jesus ifølge Bibelen red på et esel inn i Jerusalem. Palmesøndag er starten på den stille uken, som varer til påskeaften. Skjærtorsdag er til minne om nattverden og langfredag til minne om Jesu korsfestelse. Påskesøndagen er høydepunktet, for da feirer de kristne hans oppstandelse fra de døde. Kirker over hele landet holder gudstjenester og seremonier som markerer disse hendelsene.
Vårens nye liv
Å feire våren er en gammel, før-kristen tradisjon som kristendommen forsterker. Den tyske vårgudinnen Ostara har gitt navn til Ostern, som er tysk for påske. Våren gir fruktbarhet og nytt liv: plantene spirer fram på ny, bjørnen trer ut av sitt vinterhi, piggsvinet og andre dyr våkner av dvalen og mange dyr får nye unger. Derfor er fargen gul, egg, og kyllinger også symboler for påsken. Eggene står for det nye livet og det gule er solens og sommerens lys. Mange pynter derfor med gult og spiser egg eller kylling til påske. Vi pynter også gjerne med påskeliljer, en av vårens første blomster.
Påskeharen
Ifølge gresk mytologi var påskeharen opprinnelig en fugl, som vårgudinnen Ostara omskapte til en hare. Men fordi påskeharen savnet å legge egg, ga Ostara han denne evnen, men kun en gang i året, nemlig i påsken. Påskeeggene inneholder gjerne noe godt, som sjokolade eller tørket frukt. Denne tradisjonen har blitt en morsom del av feiringen, der barn og voksne leter ute og inne, i håp om å finne påskeegg.
Hyttetur, ski og snø
Påsken er en etterlengtet tid for mange nordmenn, preget av ferie, avslapning og kos. Enten det er på hytta eller hjemme med familie og venner, bruker folk muligheten til å nyte tid sammen. Fjelltur er et populært valg, med skiturer som gir en siste snøopplevelse før sommeren. Med Kvikk Lunsj og appelsin i sekken, puster man inn den friske fjelluften og kan få noen gode naturopplevelser. Det er en tid for å samle nye krefter og skape gode minner sammen.
Påskekrim
En populær påskeaktivitet er å lese påskekrim, en tradisjon som strekker seg tilbake til 1920-tallet da forlagene begynte å utgi krimbøker spesielt for påsken. I tillegg til litteraturen har påskekrim også vært et fast innslag på radio, og med tiden har denne tradisjonen utvidet seg til å inkludere krimfilmer og serier på TV. Med andre ord, er det opp til deg om du velger den nyeste krimromanen til Jo Nesbø eller en britisk krimserie på Netflix. Kanskje er det også knyttet til en av verdens mest berømte kriminalhistorie, hvor Judas og yppersteprestene får den uskyldige Jesus drept? Fulgt av en mirakuløs oppstandelse som kristne feirer ennå den dag i dag. Påskekrim er så populært at selv Tine meieri har en liten krimtegneserie på melkekartongene sine i påsken.
Påske hos Alfaskolen
På Alfaskolen begynner elevene å utforske norske påsketradisjoner allerede på A-nivå, og deres forståelse for landets historie og kultur utvides på B-nivå. Diskusjoner om påsken er vanlige på språkkaféer rett før ferien. Gjennom denne tilnærmingen lærer elevene ikke bare det norske språket, men også om landets arv og skikker, noe som gjør integrasjonen i Norge lettere og gir en dypere forståelse for det norske samfunnet. På nettsiden vår finner dere også andre blogginnlegg om norske tradisjoner og informasjon om nye norskkurs.
OBS! Husk at Alfaskolen er stengt i påsken! Se våre åpningstider her.
Axel Bojer er lærer på Alfaskolen, og har nylig skrevet en bok om Påskens mysterier.
Tags: