Logg Inn

Russefeiring: Kort fortalt

Russefeiring: Kort fortalt

Nå nærmer det seg varme tider! I Norge kan det sees på et av våre mest merkbare vårtegn: Russefeiring. Er man ny i Norge så kan man begynne å lure: Hvem er alle disse tenåringene i røde bukser? Hva betyr det å være «russ» i Norge? Hva er russeknuter, russedrakt, russegruppe og russebuss? Og hvordan er det russetiden ser ut i dag?

Som nevnt så foregår russetiden på våren, men mer spesifikt fra starten av april til 17. mai, som er Norges nasjonaldag. Fra april kan de som bor i Norge forvente litt mer støy i helgene, da russen feirer slutten på 13-års skolegang! Etter opptil tre år med planlegging, så avsluttes denne månedslange feiringen med en siste fest på nasjonaldagen, russen som kjører «russebuss» -bil og -van i 17. mai toget (en parade), og russedress og bunad som går hånd i hånd som nasjonaldrakter. Om du ønsker å nyte de varme dagene i Oslo så kan du delta på Alfaskolens sommerkurs! Vi har også språk-kaféer der vi blant annet prater om nasjonaldagen 17. mai.

Hvem er tenåringene i røde bukser?

 En russ er en elev i siste året på videregående skole. I 1905 var russefeiringen kun for de som fikk studieplass på universiteter, men nå er det russetid for alle som avslutter videregående og tar det siste steget vekk fra ungdomstiden. (Se her for bilder fra russetidens historie!)

Norsk russedress: Ungdommens nasjonaldrakt

Russen skiller seg ut i mengden med en (1) russedress, gjerne dekorert med sitt navn, navnet på russegruppen de er en del av, og forskjellige symboler. Noen russ får også kunstnere til å male på ryggen av russedressen sin. Vi anbefaler dere å søke på «russedress maling» for å se forskjellige motiver en russ kan velge for sin russedress! En stolt russ går ofte i dressen sin hver dag i russetiden.

Russedressen kan ha forskjellige farger avhengig av hvilken studieretning eleven går på. De vanligste fargene i dag er rød og blå. Rødrussen er de som tar generelle fag (matte, biologi, kjemi, historie, norsk, osv.). Denne retningen forbereder eleven på å studere ved et universitet. Blårussen tar også generelle fag, men tar i tillegg fag innen økonomi, handel og service. Andre farger som ikke er like vanlige er grønn og svart. Grønnrussen er mer vanlig ute på landet enn i byen, da dette er elever som studerer landbruk (fremtidige bønder).  Svartrussen tar yrkesfag.  

Sist men også minst: rosa russedrakt er for barnehage-barn! Rosarussen viser hvor langt russetradisjonen sprer seg i den norske kulturen, da til og med de minste barna vet hva dette er!

Norske russekort: Midlertidig kjendis-status

En stor årsak til at russefeiringen også er populær blant barn og unge er (2) russekort. I russetiden lages det russekort for hver russ, der dette kortet har navnet til russen, hvilken type russ de er, hvilken skole de går på, og ofte en litt frekk vits. Litt som å spørre etter autografen til en kjendis, så er det flere barn som samler på russekort i russetiden, selv om de nok er for unge til å forstå vitsene som russen skriver på kortene sine.

Norsk russelue: Utfordring akseptert

Sammen med russedrakten følger det gjerne også med en (3) russelue med en lang snor. På denne snoren dokumenter russen om de har fullført forskjellige utfordringer ved å knyte russeknuter i snoren. Målet er å få så mange knuter som mulig før russetiden er over. De fleste av utfordringene som belønnes med en russeknute er relatert til sex og det å drikke mye alkohol, med skål til friheten som kommer etter deres siste eksamener. Her er noen eksempler på andre type utfordringer:

  • Spise en cheeseburger på kun to biter
  • Sitte under skrivepulten en hel skoledag
  • Krabbe gjennom hele Karl Johan’s gate (Oslo)
  • Delta i alle skoletimene i løpet av russetiden (egen knute med et bursdagslys, som det norske uttrykket «skolelys» for en flink elev).

Russegruppen: En merkevare

Det er sjelden noen russ alene, for det meste er man del av en russegruppe. Russegruppene har egne navn, og kan også ha en egen russelåt og logo som tilhører og er unik for den gruppen og deres russebuss.

Russegruppen: En investering

I 2018 så forventet russ i Oslo og Akershus å bruke rundt 27 000,- per person i feiringen. I 2024 forventes det at enkelte russegrupper vil bruke flere millioner på russedrakt, russebuss, russetreff, og alkohol til alle festene. Selv om det flere steder i Norge finnes russ som sparer der de kan, så er det nå store forskjeller mellom de som ikke har mulighet til å bruke så mye penger og de som har det. I enkelte tilfeller så er det nå barn på ungdomsskolen som går med sikkerhetsnåler som skal signalisere til andre elever at de har foreldre med høy inntekt, og at de derfor er gode å ha med i en russegruppe når de begynner på videregående skole.

Russegruppen: Solidaritet

Med en stor investering av både penger og tid i russetiden, så er det ikke overraskende om noen medlemmer av en russegruppe utvikler tette bånd og livslange vennskap. I løpet av russetiden skal russegruppen bruke mye tid sammen, da planleggingen av russetiden ofte starter første året på videregående! I løpet av tre år skal de feste sammen og spare penger til rulling på russebuss. Russegruppen kan variere når det gjelder hvor mange som er med i gruppen, noen grupper har så mange som 20 til 35 medlemmer. Selv om at man ikke skal være russ alene, så har det dessverre vært et stort problem med utestenging og ensomhet i russetiden. De siste årene er det blitt gjort tiltak for å forsikre at alle elever blir inkludert i en russegruppe, slik at ingen skal måtte gå alene.

Russefeiring: Festlokale på hjul

Selv om det tidligere har vært vanlig for russ å gå i 17. mai-tog, så er det nå færre og færre av storby-russene som rusler til korps musikken. På 1950-tallet ble det vanlig for russegrupper å ha en egen russebil i 17. mai-tog. Med bedre økonomi på 1980-tallet var det flere som kunne investere i en russebuss eller «van». Mens det fortsatt brukes biler og «mini-vans», så er det i dag mange russegrupper som går sammen for å kjøpe en buss, dekorere den og installere tekniske systemer for lyd og lys. Noen busser har også egen DJ-scene montert på bussen! I løpet av russetiden vil også en av busenes vinne en pris for best dekorasjon, som kåres ved et eget russetreff.

Sjekk ut høyttalerne på dette beistet av en buss! Denne bussen er fra 2006, regnet som å være en del av russebussenes storhetstid, og for langt man var villig til å ta det for å vinne prisen for beste buss. Spesielt dette med gigantiske høyttalere på taket av en buss er ikke lenger lov, da det kan være veldig farlig i trafikken. Nå ordner heller russen en luke i taket som kan åpnes for å slippe løs dyp bass og russelåter.

Russefeiring: En samling i rødt og blått

En buss som den vist ovenfor kunne nok ha vunnet en stor pris ved et russetreff i 2006. Russetreff er som en festival der flere tusen russ samles fra hele landet for å sammenligne russebusser, skryte av navn på russegrupper, høre på russelåter, og feste dagen lang. Russetreff holdes i flere byer over hele landet, men noen treff er større og mer kjente enn andre. Et kjent russetreff er Landstreffet i Stavanger, som ble holdt fra 3. til 5. mai nå i 2024. Vi anbefaler å se på Instagram kontoen «landstreffet Stavanger» for å se bilder fra årets russetreff!

Vi håper dette innlegget ga deg en bedre oversikt over den norske russefeiringen! For dere som er med på å feire 17. mai er det bare å glede seg til å se russ rundt hvert et hjørne.

Skrevet av Lisa Ovidia Knardal / kurskonsulent

Tags:
Login